zezunja.punt.nl
De moeder van Paul
 
 
Mijn huis en ik waren in een groezelige staat van zijn. Ik was net uit bed getuimeld en zat in een groezelige ochtendjas met een koptelefoon op een heel groezelig kopje koffie te drinken. Mijn lief was ook net uit bed getuimeld en zat een paar honderd kilometer verderop met een koptelefoon op in de illusie te verkeren dat hij een best behoorlijk uitziend vriendinnetje heeft. Mijn lief en ik spraken met elkaar.
 
Toen werd er geklopt.
Ik waadde door de vieze onderbroekjes naar de deur. Omdat de avond ervoor een vuilniszak vlak voor mijn voordeur een stinkend plasje had staan lekken, greep ik van een meter afstand de deurklink. Ik trok eraan en de deur schoot open.
Daar stond een nuffige mevrouw met een keurig kakkapsel en dito outfit. Met wijdopen ogen staarde ze me aan. Ik keek in gedachten naar mezelf. Overnight-make up tot op mijn knieën, winkelkarwaardige dreads, benen als King Kong en een witte ochtendjas in onbedoelde grijstinten.
Daarna gleed haar blik naar het stinkende plasje op de vloer.
 
'Goedemiddag', ik ben de moeder van Paul', zei ze met een stem die paste bij haar kapsel.
Paul? Paul? Who the fuck is Paul? 
De moeder van Paul las mijn gedachten.
'Paul gaat vandaag op twee hoog wonen en nu wil ik het trappenhuis even stofzuigen. Mag ik jouw stopcontact even gebruiken?' 
 
Het ochtendhumeur dat mijn lief zachtjes had weggepraat, stond te trappelen van ongeduld. Who the fuck is Paul? Zo'n stomme student zeker, wiens ouders uit Blaricum rustig even anderhalve ton neertellen voor een kutkamertje in De Pijp en die dan op de koop toe zijn trappenhuis komen stofzuigen.
Wat zeg ik? MIJN trappenhuis. Laat die moeder van Paul haar eigen trappenhuis gaan stofzuigen. Als ik vind dat mijn trappenhuis gestofzuigd moet worden, dan doe ik dat zelf wel. En dat zou Pául ook moeten doen.
Bovendien: gaat Paul niet op twee hoog wonen? Nou, blijf dan lekker met je stofzuiger op twee hoog. Niet dan? Waarom moet de moeder van Paul per se het héle trappenhuis stofzuigen? En trouwens, welke debiel gaat er nou stofzuigen terwijl Paul nog moet verhuizen? Dat lijkt me typisch een klusje voor als het werk geklaard is.
Tsjongejonge. Heb ik daarvoor het gesprek met mijn lief zo abrupt onderbroken.
 
'Doe 'm hier maar in', zei ik en ik wees haar een stopcontact ter hoogte van mijn King Kong-benen en het stinkende plasje. 'Maar het komt wel erg slecht uit', voegde ik er bits aan toe. 'Ik ben namelijk een héél belángrijk telefoongesprek aan het voeren.' Ik probeerde zo snibbig mogelijk te klinken, zonder te weten wat de moeder van Paul in godsnaam aanmoest met zo'n opmerking.
 
De moeder van Paul deed een spectaculair kunstje op één Goois kakbeen teneinde het stinkende plasje te vermijden en de stekker in het stopcontact te kunnen steken. Met het schaamrood op haar kaken keerde ze zich vervolgens af van het overweldigende aantal vieze onderbroekjes dat door mijn huis verspreid lag.
 
Ik keerde terug naar mijn lief in de koptelefoon en vervloekte de moeder van Paul al fluisterend. De deur stond open, de stofzuiger loeide op de gang en elke toevallige passant had weids zicht op mijn verzameling vieze onderbroekjes en nog wat variaties op dat thema. Ik verdacht de moeder van Paul ervan dat ze de stofzuiger als alibi gebruikte om mijn huis te begluren. Dat ze om het hoekje stond te luisteren om vervolgens gedetailleerd verslag aan Paul uit te brengen. En om de waarde van haar belegginkje een beetje in te schatten. Ik vervloekte haar wat luider.
    
's Middags, toen mijn ochtendhumeur plaats had gemaakt voor oprechte verontwaardiging, hoorde ik de verhuizing van Paul op de trap. Het gestommel was niet van de lucht en ik verkneukelde mij om het stof en vuil dat gegarandeerd al dwarrelend op de trap neerdaalde.
 
Maar de moeder van Paul liet zich niet kennen. 's Avonds was het hele trappenhuis brandschoon. Ik had geen stofzuiger meer gehoord en ze was niet meer bij mij langs geweest. Mijn rotopmerkingen hadden de moeder van Paul op haar knieën gedwongen. Met stoffer en blik. Van boven naar beneden. Gnagna.
 
Maar dat was nog niet genoeg voor de moeder van Paul. De moeder van Paul greep ook in in ons postbeleid. In dit huis hebben tientallen mensen gewoond die nog steeds post hier ontvangen. En omdat niemand zich geroepen voelt die brieven eindeloos retour afzender te sturen is er een stapel met loze post onderaan de trap. Daarnaast heeft elk van ons een eigen trede, hoewel niet iedereen dat doorheeft, maar dat terzijde.
De moeder van Paul presteerde het dus om de loze post te sorteren en daarmee over de hele lengte van de gang de randen vol te mozaïeken.
 
Maar toen kwam het moment.
Dat ene moment.
Wat een vreugdevol moment....
Het moment dat ik met één voet al die truttige stapeltjes bij elkaar veegde.
Dat moment. 
De moeder van Paul.
In een ongeorganiseerd bergje.
Onderaan de trap.

Reacties

Beernd op 15-11-2005 19:28
Goeie help, Zez, gaat het wel goed met jou…?
Zezunja op 15-11-2005 19:30
Haha, waddan? 
Josefini op 15-11-2005 19:41
O, o, Zez op het oorlogspad.
Lisa op 15-11-2005 19:58
Oooohwhahahahahaaaaaaaaaa, ugh-ugh, help-ik-krijg-geen-adem.... Haaahahaha (..It wasn't me, PMS did it..)
J op 15-11-2005 22:28
hahaha, ueberlol@ zez's :waddan?
dat is inderdaad een heel normaal en zez'like huishouden dat je beschrijft.
 
Mijn voet bewoog tijdens het lezen van de laatste regels. Ik zweer het je!
Deh Haagh op 15-11-2005 23:25
*Grijns* Je had die ma van Paul natuurlijk ook even jouw huis aan kant kunnen laten doen en een wasje laten draaien. Zo'n smetvreesmama met zo'n zoutloos Paultje "het moederskindje" van het Gooi is natuurlijk ook de perfecte oppas voor de planten als u bij uw lief bent.
Echt er zijn heus positieve kanten aan zo'n vleeschgeworden deurmat.
 
Kijk maar Balkenende, die doet het als stand-in voor Harry Potter ook lang niet slecht.
Agnes op 16-11-2005 00:18
Tip van de dag: koop een wasmand.
Marina op 16-11-2005 09:46
Whoeha! Ultieme wraak!
buitel op 16-11-2005 10:59
Ik ben zot van je zinnen. Vanaf de eerste is het al raak en gretig lees ik verder.
Heerrrrlijk!
nka op 16-11-2005 13:15
Leuk!
'Een groezeloge staat van zijn' klinkt mooi.
Ik heb je trouwens gelinkt, wijl ik graag je stukjes lees.
 
nka op 16-11-2005 13:16
ah. dat was groezelige.
Peet op 16-11-2005 13:31
*grinnik*
Zezunja op 16-11-2005 14:18
@ Buitel en nka:
tsjongejonge, dank!
 

esther op 16-11-2005 20:35
Wat een groezlogje, heerlijk geschreven!
wies op 16-11-2005 21:49
haha wie stinkt daar zo. prachtig verhaal.
Sjip op 16-11-2005 22:41
Ik zit je logje met een brede glimlach te lezen. Wat een ontzettend grappig!!
Heb je Paul inmiddels ook al ontmoet? Ben wel benieuwd of ie op z'n moeder lijkt :-)?
wessel op 17-11-2005 19:47
leuk verhaal, benieuwd naar het vervolg
Urbain Alpain op 17-11-2005 21:04
Ik zit mij al de hele tijd (nou ja)af te vragen of die Paul nu eigenlijk meevalt.
Een hoertje naar zijn moertje of een lekkere geinige knul?
Zezunja op 17-11-2005 21:20
Wordt vervolgd 
DFDGDG op 22-12-2009 06:15
UGG boots are becoming more and more popular in the several years. It is easy for us to see many different kinds of UGG boots, such as the Ugg Coquette Slipper , UGG Classic Short Paisley,and so on..  Yesterday I saw my friend Joan wearing the UGG Ultra Short Le and carrying the Roberto Cavalli Handbags. In addition, she still put on her favorable Tiffany & Co Jewelry .She looked very beautiful. 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl