zezunja.punt.nl
Het cijfer 4 is appelgroen
 
 
Ze wilden niet weten dat het woord 'brengen' donkeroranje is. En het woord 'en' blauw of geel, afhankelijk van de context. En ook niet dat de Fis op papier zilver is, maar als je 'm hoort grijsblauw, terwijl de G zowel op papier als in klank roodbruin is. Ze hoefden niet te weten dat 1990 donkergeel is en 1975 bruin. En ook niet dat september oranje is en februari donkergroen.
Maar ik kon wel eindelijk kwijt dat de zaterdag altijd zwart is, de donderdag altijd donkerblauw en het cijfer drie altijd helrood. En het mooiste is: ze gaan het nog wetenschappelijk gebruiken ook, daar in Engeland. Dus ergens in de boeken komt te staan dat het cijfer 4 appelgroen is.
 
Toelichting: met grote dank aan Peet (klik), zonder wie ik nooit op de BBC-site Derek Tastes of Earwax (klik) terecht was gekomen, waarop twee testjes staan die gebruikt worden in een onderzoek naar synesthesie.
Voor de uitleg over synesthesie: klik.
 
Fijn detail: volgens de Wikipedia is 1 op de 500 mensen synestheet, daar heet het een 'aandoening' (klik).
Volgens de BBC-site daarentegen is 1 op 100 mensen synestheet.
Quote: 'Is it a disease? No, synaesthesia isn't a disease or a disability. In fact, most synaesthetes wouldn't even call it a condition, they prefer to refer to it as a gift.'
 
En: mocht u denken dat dit niet over u gaat: u hebt het mis.
Ook op de BBC-site (klik):
 
"Are we all to some degree synaesthetes?
Research has shown that we all may be synaesthetic to some degree. In various studies, people have been asked to match sounds with colours, and the results have shown that we all tend to associate lower notes with darker colours and higher notes with brighter colours.
Similarly, everyone seems to be quicker at manipulating smaller numbers with the left hand and bigger numbers with the right hand. This suggests that we all have what's called an implicit 'number line'. Number lines are common among synaesthetes; a lot of them actually see numbers arranged in space.
So even though most of us are not aware of it, everyone may have synaesthetic tendencies."

Reacties

Charlotte op 26-01-2006 13:11
's Altijd toevallig hoe je als je pas een begrip hebt ontdekt, je het opeens overal tegenkomt doordat je het dan pas opvalt.  Ik schreef namelijk zopas een essay over Sherashevsky, een man die zodanig veel indrukken overhield aan zijn synesthesie dat hij niet meer instaat was te vergeten.
Joost Brummelkamp op 26-01-2006 13:34
Fascinerend, Zezunja. Het rare is, dat het volkomen "kloppend" klinkt voor me, hoewel ik zelf geen synesthetische ervaringen heb, in ieder geval niet in de zin dat 4 appelgroen is of blauw smaakt naar spruitjes.
Ik moet ook denken aan je Pavor Nocturnus - je zou kunnen zeggen dat je hersenen er een nogal eigen manier van functioneren op nahouden.

Leuke dingen log je. Blij dat ik je ben gaan lezen.
Peet op 26-01-2006 13:48
Hee, leuk! Geen dank :D
 
@Charlotte: dat essay staat niet toevallig online? Ik ben wel geinteresseerd!
esther op 26-01-2006 14:56
Ik visualiseer ALLES! Pas sinds een jaar weet ik dat het een naam heeft. En inderdaad, het is geen 'condition', welnee het is een leuke extra 'feature'. Ik had het al als kind en het is nooit meer weggegaan. Cijfers hebben bij mij kleuren, letters ook, en bij elk woord past een plaatje of een kleur. Vroeger was elke dag van de week zelfs een vorm, die ik tekende in mijn hoofd.
Anyway:leuk, dit! Enne, synaesthetic tendencies, leuke naam voor een bandje;)
Urbain Alpain op 26-01-2006 16:07
Ik ben me dunkt eerder een geursynesthesist. Alles wat ik ken of leer kennen krijgt van mij meteen een geur opgeplakt. Best soms vervelend. Het isimmers nooit rustig in mijn neus.
gedicht op 26-01-2006 17:51
Vonden ze de vijf ook blauw? klik
Charlotte op 26-01-2006 22:29
@Peet: Als de uiteindelijke versie af is zal ik je op één of andere manier wel laten weten waar je 'm kan vinden.
 
@Esther: Doet me denken aan Suicidal Tendencies, maar Synaesthetic Tendencies vind ik nu al een leuker bandje! :) 
Deh Haagh op 26-01-2006 23:53
Laat "to some extend" maar weg...
Paul op 27-01-2006 09:29
Cijfers en letters hebben bij mij geen kleuren, maar cijfers staan wel op een bepaalde plek.
Van 1 tot 10 gaat het in een rondje rechtsom, van 10 tot 20 ook (als ware het een soort eerste verdieping), en vanaf daar gaat het redelijk geordend door in halve cirkels.
 
En het alfabet loopt in een soort halve boog, maar die is redelijk vaag. Hij begint rechtsonder, de Q staat bovenaan, en nu ik erover nadenk heeft de boog wel kleuren, maar nogal ongedefinieerd, in de zin dat de letters niet allemaal een eigen kleur hebben. 
buitel op 27-01-2006 09:55
Huh, wat raar... heb ik he-le-maal niet. Kan het me dan ook amper voorstellen.
Is dit zoiets als je tong kunnen krullen? Dat kan ik namelijk ook niet ;-)
Paul op 27-01-2006 10:42
Mijn goede voornemen dit jaar was om te stoppen met het likken van mijn wenkbrauwen.
Doch dit geheel terzijde. 
Zezunja op 28-01-2006 13:34
@ Gedicht: Wat grappig dat het bij jou kennelijk over is gegaan.
Enne... je mocht de 5 ook aanklikken, maar bij mij is-ie bordeauxrood, dus dat heb ik geklikt. 
 
@ Urbain: Waah, dat lijkt me heftig.
 
@ Deh Haagh: Uh?
 
@ Buitel: Ik kwam er pas een paar jaar geleden achter dat niet iedereen dat had. Voor mij is het zo evident dat ik er nooit bij stil had gestaan dat er mensen zouden kunnen zijn die woorden, tonen, letters en cijfers niet in kleur 'zien'
 
@ Paul: Uh? 

Urbain Alpain op 28-01-2006 15:08
Wat u heftig noemt wordt door mijn neus doorgaans als 'storend' ervaren, vrouwe Zezunja. Nou ja, soms dan toch.
Deh Haagh op 29-01-2006 00:19
Dat ik veel van je artikeltje herken in mezelf, m.a.w. dat ik bekend ben met synesthetische reacties.
Zezunja op 30-01-2006 11:43
Ah, je wilde verwijzen naar 'Are we all to some degree syneasthetes?', maar je gebruikte een synoniem, waardoor ik het niet meer begreep.
We zijn eruit. 
DFDGDG op 22-12-2009 06:11
UGG boots are becoming more and more popular in the several years. It is easy for us to see many different kinds of UGG boots, such as the Ugg Coquette Slipper , UGG Classic Short Paisley,and so on..  Yesterday I saw my friend Joan wearing the UGG Ultra Short Le and carrying the Roberto Cavalli Handbags. In addition, she still put on her favorable Tiffany & Co Jewelry .She looked very beautiful. 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl