zezunja.punt.nl
Niet bluffen is ook een vak
 
 
Bluffen is mijn tweede natuur. Ik ben een pokeraar pur sang. Ik kan alles terwijl ik niks kan, en ik durf alles terwijl ik niks durf. Het begon al toen ik het huis uitging. Op mijn zestiende officieel. Ik wist nauwelijks hoe je koffie moest opschenken en waartoe een sofinummer diende, maar ik moest en zou het verder allemaal alleen gaan doen.
 
Of toen ik journalistiek ging studeren. Geen haar op mijn hoofd die de moed had bekende mensen te gaan interviewen, maar ik belde (onder meer) Wouke van Scherrenburg, interviewde haar voor een artikel van acht pagina's en sleepte een serieus compliment van haar in de wacht.
 
En toen ik naar Zuid-Frankrijk afreisde (klik): grote bluf. Ik maakte afspraken met de kopstukken van Front National (FN) en van andere partijen, deed alle interviews in het Frans en liet me niet intimideren door FN-knokploegen die in mij een Algerijnse zagen. Waar ik het vandaan haalde, weet ik niet, maar ik liet ze een poepie ruiken.
 
En mijn meesterwerk tot nu toe: het mailtje naar Yuri (klik). Een waanzinnig leuke weblogger over de landsgrenzen, Valentijnsdag, een mail en hoppa: in the pocket.
 
Tot ik twee weken geleden een instaptoets Frans deed. Even voor de duidelijkheid: de hiervoor genoemde reportage over FN was überbluf. Ik begreep alles, maar dat de mensen mij begrepen, kwam door een grote mate van welwillendheid hunnerzijds. Mijn Frans is schabouwelijk, maar effectief, zullen we maar zeggen. Na ettelijke sollicitatiegesprekken de afgelopen maanden, die deels in het Frans plaatsvonden, besloot ik: ik wil goed Frans kunnen spreken. Niet winnen of verliezen op mijn pokerface, maar winnen of verliezen op de goede kaart in mijn hand.
 
Dus ik deed een instaptoets, in een lokaal, op een computer. Het drong in eerste instantie nog niet zo tot me door. Ik las iets over raden, en dat je dat niet moest doen. Duh, dacht ik. Maar toen de test begon, stond het er nog steeds in rood bovenaan: niet raden! Ik besloot toch maar even terug te gaan naar de paragraaf over het niet raden. Het kwam erop neer dat een verkeerd antwoord zwaarder werd bestraft dan 'ik weet het niet'. Dus als je een antwoord niet helemaal zeker wist, moest je 'ik weet het niet' klikken.
 
Dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan. Bluffen is nou eenmaal mijn tweede natuur. Ik kreeg honderd vragen van het kaliber: hiernaast staan vier ingrediënten en vier recepten. Welk recept kun je met deze ingrediënten niet maken? En dan las ik de recepten en dan vroeg ik me af: is dat ook een ingrediënt of is dat iets als 'een snufje' of zo? En dan las ik het nog eens en dan streepte ik wat mogelijkheden weg en vervolgens hield ik dan twee antwoorden over en ja, dan was het me dus een eer te na om 'ik weet het niet' te klikken. Fokking hel, ik weet dan wel niet helemaal zeker, maar toch wel bijna zeker!
 
Nou ja, zo ging het dus bij minstens de helft van de honderd vragen. Ik dacht voortdurend: volgens mij moet dat antwoord c zijn. Fout! Ik moest denken: ik weet het niet! En dat kon ik dus niet. Soms wist ik het écht niet en dan kon ik het wel opbrengen om 'ik weet het niet' te klikken. En soms wist ik het zeker. Dat was fijn.
 
Maar men heeft mij zwaar bestraft. Bluffen in de test betekent dat je er de ballen van kunt. Terwijl dat wel mee blijkt te vallen. De Taiwanees, de Litouwse, de Russische, de Finse, de twee Spanjaarden en de Nigeriaanse in mijn klas zijn duidelijk van een niveau lager. Alleen die twee Vlamingen en die Braziliaanse zijn vermoedelijk uit hetzelfde hout gesneden. Die hebben zich evenzeer door die test heen gebluft, met alle gevolgen vandien.
 
En wat hebben we hiervan geleerd?
1. Dat een snufje une pincée is
2. Dat ik zelfs van een te laag niveau Frans nog een hoop opsteek
3. Dat bluffen niet altijd handig is.
4. Dat ik uitkijk naar het moment dat ik echt niet durf wat ik niet durf en echt niet kan wat ik niet kan.

Reacties

paul op 02-10-2006 15:57
Zijn dat misschien D66'ers in disguise, die die toets afnemen?
prutsmuts op 02-10-2006 17:25
lekker verhaal weer... maarum, hoe ziet die straf eruit dan?
prutsmuts op 02-10-2006 19:20
en is dit iets voor je http://www.vpro.nl/programma/deavonden/artikelen/29192017/ ?weliswaar niet in 't frans, edoch kansen op eeuwige roem ;)
soes op 02-10-2006 22:11
En nu? Et maintenant... of zoiets?
Wat ga je nu doen?
Mag je nu niet instappen?
Aderyn op 02-10-2006 22:22
Mag ik nu kiezen voor "ik weet het niet"? Trouwens, al mijn meerkeuzetentamens zijn volgens het systeem dat je extra straf krijgt als je fout gokt... +1 punt als je het goed hebt, als je het weet is het 0, als je het fout hebt is het -1 punt... waardoor voedingsleer tentamens ineens meer weg hebben van kansberekenen!
Zezunja op 02-10-2006 22:32
@ Prutsmuts & Soes: De straf is dus dat lage niveau, want als het hier zo werkt als Aderyn beschrijft dan zat ik met mijn uitslag vast vet in de min. 
soes op 02-10-2006 22:40
Dus je begint weer met je suis, tu es, il est, nous sommes et cetera?
Zezunja op 03-10-2006 00:26
Nee, dat ook weer niet, maar wel te laag.
 
gewebkijk op 03-10-2006 05:14
een ,,ouderwetse'' zezunja post...je moet er ff bijblijven , maar dan heb je ook wat..!
buiten adem van, en bijna verzopen in alle,, klik''s... kom je boven met het gevoel dat je weer veel hebt opgestoken...
...
sinds uw emigratie krijg ik nu echt het gevoel...''we zijn weer thuis''..!
aefke op 03-10-2006 11:42
Heel leuk verhaal!
Bluffen is niet altijd handig, maar wel vaak. Af en toe komt het gewoon een beetje onhandig uit. Maar je kunt er ook vaak je voordeel mee doen. Je moet ook een gokje wagen in het leven. Toch? ;)
handbags op 14-09-2010 09:31
<a href="http://www.e-goodbags.com" target="_blank">Replica Gucci handbags</a>
<a href="http://www.e-goodbags.com" target="_blank">Replica Dior handbags</a>
<a href="http://www.e-goodbags.com" target="_blank">Replica Chanel Handbags</a>
<a href="http://www.e-goodbags.com">Wholesale Replica Handbags</a>
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl